Get to know your colleague(s)!

Many have an image of me… few get the picture!

Het teamoverleg… Misschien herken je dit wel: zo’n overleg dat begint met de gebruikelijk koffie en altijd op een iets later tijdstip dan gepland. Vervolgens nemen je collega’s hun standaard posities in en de teamleider begint te praten. Iedereen reageert op zijn gebruikelijke manier. Je hebt de mensen die altijd even hun ei kwijt willen, collega’s die altijd te laat zijn of altijd eerder weg moeten. Andere collega’s die tussendoor met hun Smartphone aan het spelen zijn of op hun tablet druk zijn met andere zaken.

Hoe goed ken je de mensen met wie je werkt? 

Collega’s beter leren kennen is van belang voor een goede samenwerking. Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat de samenwerking in een team of met een collega minder optimaal was dan zou kunnen. Deadlines worden niet gehaald, iemand loopt de kantjes er vanaf, er wordt weinig feedback gegeven of mensen lijken afwezig tijdens het teamoverleg. Er ontstaat dan zoals wij dat noemen ‘ruis’.

Heb je jezelf op zo’n moment (of in zo’n situatie) ook wel eens afgevraagd hoe goed je alle collega’s in het team werkelijk kent? En is het antwoord dan ‘Niet zo goed eigenlijk’? Het ‘elkaar niet goed kennen’ is veelal onderliggend is aan problemen ‘ruis’ binnen een team. Deze twee zaken zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze ruis is zonde en niet nodig!

Tip: ‘Ken je Collega Spel’

Dit spel bestaat uit 58 kaarten met zorgvuldig geselecteerde vragen of opdrachten uit vijf verschillende categorieën:

1. Kaarten met persoonlijke vragen
2. Kaarten met vragen over waar je energie van krijgt in je werk
3. Kaarten met vragen over belangrijke voorwaarden om prettig te kunnen samenwerken
4. Kaarten met (soms hilarische) dilemma’s (‘je moet kiezen…’)
5. Kaarten met opdrachten

Bij de kaartenset zit bovendien een uitgebreide handleiding met twaalf spelvormen voor korte of langere teamsessies in grote of kleine groepen. Alle kaarten en spelvormen zijn er op gericht om de openheid, het werkplezier en het begrip voor elkaar te vergroten. Samenwerken in teams wordt makkelijker en leuker als je beter weet hoe iemand in elkaar steekt. Het spel is voor zowel bestaande als nieuwe teams erg leuk en boeiend om te spelen, maar kan ook thuis worden gespeeld. 

15 prikkelende vragen om je collega’s beter te leren kennen

Sommige mensen vinden het gewoon niet nodig om alles met hun collega’s te delen, anderen wachten tot ernaar wordt gevraagd. Sommigen vertellen het gewoon zonder erover na te denken. Hoe dan ook, om je collega’s beter te leren kennen, volstaat een simpel ‘hoe is het?’ niet. Daarom hebben we een aantal prikkelende vragen voor je op een rij gezet om je collega’s beter te leren kennen. Je kunt ze gelijk mondeling stellen, of eerst op de mail zetten, maar als je ze bespreekt zul je hoe dan ook merken dat je meer begrip en vertrouwen creëert.

SHOOT! smile

 1. Wat is het leukste wat je vandaag/gisteren hebt gedaan?
 2. Waar verbaas jij je wel eens over?
 3. Voor welke eigenschappen heb jij een allergie?
 4. Waar droomde jij als klein kind van?
 5. Wat is de belangrijkste les die jij ooit hebt geleerd? En van wie heb je die les geleerd?
 6. Welke gebeurtenis in je (werkende) leven is belangrijk voor je geweest?
 7. Welke eerste indruk maakte ik op jou?
 8. Wat wil jij graag van mij weten en waarom?
 9. Welk ongevraagd advies wil jij mij al lange tijd geven?
 10. Hoe productief zijn wij met elkaar op de schaal van 1) ‘Totaal niet’ tot 10) ‘Ik ben met niemand zo productief als met jou’
 11. Wat doen we wel waardoor je dit cijfer geeft? Wat moeten we van elkaar weten op dit moment om één stapje hierin te maken?
 12. Wat is de grootste blunder die jij ooit tijdens je werk maakte?
 13. Waar kan ik jou voor wakker maken?
 14. Is er iets in je (werkende) leven wat je graag over zou willen doen?
 15. Waarin zou jij je verder willen ontwikkelen?

Stel één of meerdere van deze vragen en je zal veel meer plezier in je onderlinge samenwerking bereiken. En bovenal, meer resultaat! Het is een kwestie van gewoon doen! Soms heb je als team een zetje nodig of is het prettig om een setting te creëren waarin je je vrijer voelt om dit soort vragen te stellen.

Bij de kaartenset zit bovendien een uitgebreide handleiding met twaalf spelvormen voor korte of langere teamsessies in grote of kleine groepen. Alle kaarten en spelvormen zijn er op gericht om de openheid, het werkplezier en het begrip voor elkaar te vergroten. Samenwerken in teams wordt makkelijker en leuker als je beter weet hoe iemand in elkaar steekt. Het spel is voor zowel bestaande als nieuwe teams erg leuk en boeiend om te spelen, maar kan ook thuis worden gespeeld. 

Verbinding houden met je collega’s

De heerlijke Iluigi cadeauboxen zijn pure verwennerij en ideaal als geschenk aan je collega, geliefde, vrienden of familie!

Hoe ervaren onze klanten een Corona-proof event?

Al onze meeting & event locaties zijn volledig Corona-proof. Reserveer dus gerust uw volgende meeting of event bij ons.

No more boring meetings

Deze 10 tips maken van jouw vergadering weer een bron van energie!

Steek je collega’s een HART onder de riem

Verwen je collega’s met onze Iluigi chocolade box of ‘Keep your gin up’ luxebox.

3 stappenplan voor een effectieve brainstormsessie

3 tips om ervoor te zorgen dat jouw brainstorm wel succesvol is!

PIMP your meeting!

Deze 13 tips helpen bij efficiënt vergaderen! Kijk uit naar een vergadering waarbij je gegarandeerd voortgang boekt.

Meer weten over onze catering & event formules?

NIEUW! De Corona sneltest!

100% Corona proof en zorgeloos vergaderen? Onze verpleegkundige neemt een sneltest af en na 15 min weet je het resultaat. 

50 unieke vergader- en eventlocaties

Op zoek naar een huiselijke, rustieke, aan het water gelegen, te midden van een bos of eerder industriële, creatieve setting? Seminarathome biedt een platform van meer dan 50 unieke vergader- en brainstormlocaties.